Man and woman working on laptops, talking and laughing
Recruitment
12
min read

Dagens referansesjekk er et tech-eventyr

Xref

Quicklinks

Telefonsamtalen er ikke lenger det som gjelder når du vil skaffe referanser på jobbsøkere. Som en moderne Espen Askeladd kan du med få tastetrykk prinsessen rundt lillefingeren og få rett kandidat på plass. 

Du er ute på eventyr igjen. Kandidatene har levert sine første intervjuer, og du er i gang med å undres på hvem du tar med til neste runde. Referansejakten er i gang. Men telefonen ligger død på skrivebordet. Du har lagt igjen beskjed, sendt SMS og forsøkt å ringe et titall ganger. Der! Det kimer i telefonen, men bare for at en SMS skal gi deg referansepersonens neste ledige tidspunkt. Til alt overmål kan du ikke på det tidspunktet den andre foreslår. Du sukker og lener deg atter en gang inn i kalenderen for å finne nye åpne luker for en prat.

Hvor mye tid kan du som travel HR-ansatt og leder tenke deg å bruke på å nå en kandidats tidligere arbeidsgiver?

Rett svar er «ikke noe». For i dag finnes det helt andre midler enn å ringe frem og tilbake. 

Nye verktøy gjør jobben for deg

Xref er et australsk selskap som vokser i rekordfart, og som har skapt et moderne tech-eventyr innen referansesjekk. Ved hjelp av få tastetrykk setter du i gang kandidaten med å hente inn referanser til deg. Og det absurd enkle verktøyet gjør at så vel kandidaten som referansepersonen skjønner eksakt hva de må gjøre for å sikre deg det.

Slik gjør du:

  1. Du spør kandidaten om referanser

Du logger inn i det friskgrønne Xref-landskapet i telefonen eller på PC-en. Vel inne tar det deg mindre enn tretti sekunder å sende en kandidat en forespørsel om referanser. Få unna helt andre og viktige gjøremål mens du venter på at svaret skal tikke inn. Eller len deg tilbake mens du følger prosessen på dashboardet i verktøyet. Det er snakk om tidssparing i særklasse. 

Fra tidligere har du lagt inn logoen til virksomheten, slik at du får synliggjort den både overfor kandidatene og de tidligere arbeidsgiverne til vedkommende.

  1. Kandidaten krysser av for referansepersonene og sender dem spørsmål

Imens sender kandidaten forespørsler videre til sine referansepersoner for å hanke inn innsikten du trenger om han eller henne. De krysser enkelt av for interessante eks-arbeidsgivere som kan tenkes å bidra i ansettelsesprosessen. Samtidig har du tent en ekstra gnist i kandidaten, som tenker at dette må da være en innovativ og teknologivennlig arbeidsplass å være på. 

  1. Referansepersonene sender deg sine tilbakemeldinger

Konkrete spørsmål i verktøyet gjør at referansepersonene kan svare like konkret tilbake. Undersøkelser Xref innehar, viser at verktøyet skaffer til veie 60 % mer informasjon enn det tradisjonelle sjekker gjør.

Ofte er informasjonen også mer pålitelig når den er skrevet. De fleste tenker seg nøye om før de skriver unøyaktigheter eller til og med diskriminerende informasjon om en tidligere ansatt. Det kan være lettere å la slikt sive ut i en muntlig samtale. Det er også slik at telefonsamtaler kan foregå i fellesarealer på jobben, på bussen eller i settinger hvor uvedkommende kan få med seg samtalen. Notater kan også bli liggende henslengt på pulter og i kantineområder, noe som kan gi kandidatene en lite personvernvennlig behandling. Xrefs verktøy har blitt testet og fått status som GDPR-vennlig.

  1. Du mottar de samlede referansene under ett

Referansene kan ligge og vente på deg neste gang du logger inn på Xref.com. Referansene er da verifisert, ansettelseshistorikken bekreftet og tilbakemeldingen på kandidaten står der.

Nevnte vi at grensesnittet er så brukervennlig at det gir deg følelsen av å seile gjennom referanseinnhentingen? Kandidatene du forespør om referanser, har hatt en lekende lett og sømløs prosess med å hente dem inn. Samtidig har de fått inntrykk av en høyst profesjonell aktør som ikke tar lett på ansettelsesprosessen. De vil utvilsomt tenke at de søker seg til en arbeidsplass med rett orientering når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. 

Når du setter deg ned med ansettelsesteamet, har alle fått den samme informasjonen. I beslutningsmøtet er det ingen som refererer fra en lei samtale og lurer på «nei, hva var det nå hun sa om akkurat det?». Hele teamet kan sitte med referansesvarene fra Xref på skjerm. Dermed kan dere ha diskusjoner og konkludere om kandidatene basert på reell informasjon.  

Og mens du har lest helt hit, har tre kandidater fått forespørsler om referanser fra arbeidsgivere med Xref-verktøyet. Les mer her: xref.com

Try Xref for free

Want to see Xref in action?

Find out why thousands of businesses globally trust Xref to help them hire. Book a free demo today.