Business woman and man shaking hands
Recruitment
12
min read

Ikke gå rundt grøten

Xref

Quicklinks

Når du ansetter, handler det om å finne riktig person til jobben. Da hjelper det ikke å stille dårlige spørsmål under jobbintervjuet. HR-avdelingen må vite hva de skal og ikke skal spørre kandidaten om.

Så ikke gå rundt grøten, men kom til poenget. Det er følgende spørsmål du egentlig vil ha svar på: 

  • Er personen en god match når det gjelder virksomhetens behov og kultur? 
  • Har vedkommende de rette kvalifikasjonene? 
  • Fungerer han eller hun godt under press? 
  • Hva kan kandidaten tilby virksomheten? 

Det handler ikke om at et intervju skal være kortest mulig, men om å bruke tiden til å få svar på det som betyr noe. Er du godt forberedt, er mye gjort. Her kommer de beste rådene om hvordan du raskest mulig kommer til poenget.

Finn ut hva dere faktisk trenger

For å få svar på spørsmålene over må du sørge for at spørsmålene du stiller kandidaten, er relevante. Begynn med å se på stillingsbeskrivelsen. Hvilke tre ferdigheter er absolutt nødvendige for å gjøre jobben? Sørg for at spørsmålene du stiller kandidaten, gir svar på dette. Har vedkommende de viktigste ferdighetene blant de dere ser etter?

Still presise spørsmål

Det er viktig at spørsmålene du stiller, er godt formulert. Og det viktigste er at de ikke er tvetydige. Er de det, tar intervjuet lengre tid. Og du får heller ikke svar på det du er ute etter.

Se derfor nøye over spørsmålene på forhånd. Les dem høyt for noen, og spør om de synes spørsmålene er klare og tydelige. Da unngår du forvirring og får mest mulig ut av tiden du har med hver kandidat. 

Finn ut om kandidaten passer inn

Et godt arbeidsmiljø er alfa og omega. Derfor er det viktig å finne en person som passer godt inn på arbeidsplassen.

Sørg for å stille spørsmål som gir svar på om kandidaten passer inn hos dere. Er dere en avslappet gjeng? Spør kandidaten hva han eller hun ville gjort i en stressende situasjon. Vil du vite om kandidaten har de samme målene som dere? Spør om hva vedkommende synes er det viktigste på arbeidsplassen. Be alltid kandidaten komme med eksempler for å underbygge det han eller hun sier. 

Finpuss teknikken og få resultater

Skal virksomheten din lykkes, trenger du dyktige ansatte. Bruk tid på å finpusse intervjuteknikken slik at du treffer med ansettelsene – hver eneste gang.

Try Xref for free

Want to see Xref in action?

Find out why thousands of businesses globally trust Xref to help them hire. Book a free demo today.